Studietur til Sdr. Felding Varmeværk

14. januar 2023

Studieturen var med besøg hos Sdr. Felding Varmeværk for at se og høre deres erfaringer med industrielle varmepumper. Driftslederen, Tonny Dam, var meget tilfreds med de nye anlæg og deres funktion.

Beskrivelse af anlægget

Sdr. Felding Varmeværk indviede i slutningen af 2022 deres 4 MW varmepumpeanlæg, 10 MW elkedel og akkumuleringstank, som skal fungere i kombination med to ældre fliskedler. Driftslederen for varmeværket i Sønder Felding, Tonny Dam Jensen, var meget tilfreds med det nye anlæg, som har fungeret efter hensigten.

Inviteret af varmepumpe leverandør

Vi var inviteret af varmepumpeproducenten Fenagy A/S, som er førende indenfor CO2-varmepumper. Vi forventer at Fenagy, i konkurrence med andre leverandører, vil give tilbud på et komplet varmepumpeanlæg til levering i andet halvår af 2023 til Assentoft Fjernvarmeværk. 


Udover 4 medlemmer af projektgruppen for Assentoft Forsyning, deltog også to andre projektgrupper, som arbejder for fjernvarmeværker i Øster Bjerregrav/Over Fussing og Spentrup, samt vores fælles samarbejdspartner, TLV-Forsyning.

Hvordan fungere teknologien?

Fenagy gav en grundig introduktion til teknologien. Et komplet varmepumpesystem består af forskellige separate komponenter, heriblandt bl.a. kompressorer, fordampere, afisningsudstyr, varmevekslere mv.

Firmaet udvikler selv nogle af delkomponenterne, og står derudover for at sammensætte, montere, indkøre og servicere det komplette system.

Artikel skrevet af Jens Overgård.

 

Se hvordan værket kører aktuelt. Klik på link til højre for at se deres aktuelle drift. Nederst på billede kan man klikke på "Se nøgletal" og se hvordan deres varmekilder er brugt de sidste døgn og uger.
CO2 varmepumpe rack med kompressorer, varmeveksler, styring osv. Leveres monteret og testet fra fabrikken.
Energioptagerne som overfører energi fra udeluften til CO2 kredsløbet. CO2 føres derefter til varmepumpen (4 MW) indendørs, som øger trykket, og derefter kan afgive varmen til fjernvarmevandet.
Elkedlen (10 MW) som bruges når elpriserne er meget lave, eksempelvis om natten eller når der er meget vind.
Akkumuleringstanken som oplades når strømpriserne er lave, og aflades når husene i byen har brug for varmen.